Hoe kies je de juiste binnendeuren?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het kiezen van binnendeuren is niet makkelijk. Naast functioneel zijn, moeten binnendeuren ook passen bij je interieur. De materiaal- en interieurkeuzes die je maakt, bepalen de sfeer in huis. Denk hierbij, naast de binnendeuren, aan het type vloer, de kleur van de muren en de zorgvuldig gekozen meubels met bijpassende accessoires. 

 

Binnendeuren zijn dus bepalende ‘sfeerscheppers’. De juiste kiezen, da’s een ander paar mouwen. Maar geen nood, Dagmaat staat klaar om je te helpen. Met ons 5-stappenplan hak je die knoop met gemak door. 

#1 Hoe ziet jouw interieur ontwerp eruit?

Eerst bepaal je wat jouw persoonlijke woonstijl is. Heb je een voorkeur? Wat past het beste bij jou en je woning? Is de inrichting van je woning modern? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een stijlvolle, goed afgewerkte en strakke binnendeur. Binnendeuren met glas in lood of roedes staan dan weer prachtig in een klassieke setting. Enkele suggesties per woonstijl:

 

Moderne inrichting

Moderne binnendeuren kenmerken zich door één enkele (heldere) kleur en een strakke afwerking. De deurklinken zijn strak en hebben rechte lijnen. 

 

Klassiek design:

Klassieke binnendeuren hebben een eenvoudig paneel in zachte kleuren met ornamentele afwerkingen of glas-in-lood. Deze binnendeuren zijn gecombineerd met een deurbeslag van roestvrijstaal, messing of chroom.

 

Landelijke stijl:

Binnen de landelijke binnendeuren heb je een overvloed aan kleurmogelijkheden: van gebroken wit tot rood en donkere tinten, zoals matzwart. De stoere deurstijl en grove deurklink maken de landelijke look compleet. 

 

Industrieel ontwerp

Liefhebbers van een industriële touch gaan voor grove, stoere en massieve materialen, zoals stalen binnendeuren met een zwart of roestachtig deurbeslag.

 

Tijdloos ontwerp:

Een tijdloos design heeft een simpele afwerking, een neutrale kleur (zoals wit of gebroken wit) en een stoere deurklink. 

#2 Wil je een draaideur, pivoterende deur of schuifdeur?

In stap 2 maak je de keuze tussen een draaideur, pivoterende deur of schuifdeur. Ga je voor nieuwe binnendeuren? Dan is de traditionele draaideur een vanzelfsprekende keuze. Hierbij trek of duw je de deur om deze te openen. Belangrijk: denk goed na in welke richting je de draaideur wil openen.

 

Wat is een pivoterende deur?

Een pivoterende deur (ook wel taatsdeur genoemd) is met een scharnier verankerd in de boven- en onderzijde van de deur. Om die reden monteren we de deur in het plafond en de vloer, in plaats van in de muren, zoals bij een normale draaideur. Een typische taatsdeur heeft geen kozijn waar de deur in hangt. Omdat de deur draait aan scharnieren aan de boven- en onderkant, beweegt de pivoterende deur om een verticale as. Zo draait de deur zowel naar binnen als naar buiten. 

 

Schuifdeur in wand

Een schuifdeur glijdt opzij over een schuifrailsysteem dat boven de doorgang is aangebracht. Afhankelijk van de doorgangsbreedte heb je keuze tussen een enkele of dubbele schuifdeur in of voor de wand. Heb je een grote doorgang? Dan is een dubbele schuifdeur een goede optie. Enkele schuifdeuren zijn dan weer een uitstekende keuze voor doorgangen die wat krapper zijn. Een ander voordeel: omdat de deur niet openzwaait, is dit een ideale oplossing voor smallere en kleine ruimtes. Denk je erover om een schuifdeur te installeren? Houd er dan rekening mee dat je ruimte nodig hebt om de schuifdeur naast de doorgang te schuiven. Bedenk ook van tevoren aan welke kant je het schuifrailsysteem wil monteren. 

#3 Wil je glazen binnendeuren?

Je hebt het deurontwerp en het type deur gekozen? Dan ben je er bijna, maar ook het materiaal doet ertoe. De materiaalsoort van je deur is van cruciaal belang voor de algehele uitstraling van de kamer. Als je glazen binnendeuren wil, welke soort glas kies je dan? Het soort glas heeft namelijk een grote invloed op het interieur, omdat het verschillende functies heeft. Zo zorgen heldere glazen binnendeuren voor meer licht en openheid in de andere kamers, terwijl mat glas voor privacy zorgt.

#4 Kies de juiste deurkruk

Je hebt je binnendeuren gekozen, nu is het tijd voor de deurkruk. Deurkrukken maken de binnendeuren helemaal af. Het is het ‘sieraad’ van je deur. Het geeft de kamer een authentieke look & feel. Het zal je dan ook niet verbazen dat er vele soorten, maten en stijlen deurklinken verkrijgbaar zijn. 

 

Ons advies? Kies voor contrast tussen licht en donker of fijn en grof. Bijvoorbeeld: een fijn gelakte binnendeur met een grof roestachtig deurbeslag, of ruwe houten binnendeuren met strakke zwarte metalen deurkaders. De juiste deurkruk bij de juiste binnendeur brengt een gevoel van uniformiteit.

#5 Zelf binnendeuren plaatsen of vakman inschakelen?

De vijfde en laatste stap: bestel je nieuwe binnendeuren bij Dagmaat. Dan blijft nog één vraag open: plaats je de binnendeuren zelf of laat je dat over aan de professionals van Dagmaat binnendeuren? Binnendeuren monteren is en blijft een uitdaging enmet een specialist ben je zeker van goede kwaliteit. Wij zorgen voor een vakkundige plaatsing, zodat jij snel kan genieten van je prachtige designdeuren. 

Wooninspiratie nodig?

Ons advies voor de herinrichting van je huis: Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent. Dit stappenplan helpt je in elk geval bij je zoektocht naar de juiste binnendeuren 

 

Wooninspiratie opdoen? Maak een afspraak bij Dagmaat binnendeuren. In onze toonzaal maak je kennis met ons uitgebreide gamma aan binnendeuren en deurklinken. Bij ons kan je met al je vragen terecht en krijg je woonadvies op maat.  

Kom langs in onze showroom

Ontdek in onze showroom hoe verschillende materialen worden toegepast in combinatie met onze binnendeuren. We geven je graag een rondleiding in onze showroom, waarbij we al jouw vragen persoonlijk beantwoorden. Neem contact met ons op via het contact formulier. Wij staan klaar met deskundig advies en tevens technische kennis. Indien gewenst stellen wij direct een vrijblijvende offerte voor je op.